Пет функции, с които Android изпреварва Apple

Не казваме, че операционната система на Apple и въобще продуктите им са лоши. Но има някои страхотни функции, които за съжаление работят само на Android.

Вечният спор между Android и iPhone (iOS) е толкова стар, колкото и двете платформи. И надали спорът ще приключи скоро. С всеки нов релийз, агитките на двете операционни системи започват спор кой, откъде копира и коя система е по-добра. И в повечето случаи няма еднозначен победител.

Въпреки че Apple започна да добавя много от (донякъде безсмислените) функции, с които Android потребителите разполагат, все още ябълката има много работа в тази насока. От възможността да използвате две приложения едновременно до опциите за персонализиране, андроидите предоставят все повече и по-разнообразни възможности.

1. Персонализация на приложенията

Да, Apple добавиха възможност за избор на приложение за имейл или сърфиране в мрежата, но това е всичко. Google винаги предоставя на потребителите си възможността да задават приложения по подразбиране за редица различни задачи. Искате да използвате различно приложение за текстовите си съобщения? Няма проблем. Просто трябва да отидете в настройки, приложения и да зададете приложение по подразбиране.

2. Google Assistant

iPhone потребителите имат Siri, но Android ви дава Google Assistant. Той е много по-сложен и функционален инструмент от Siri по много причини. Но най-важната е: той използва базата данни на Google.

Google Assistant може да открие всичко, за което го попитате, като големия плюс е, че повечето му предложения са правилни, отколкото погрешни. Той има достъп до Google Search и Google Maps. Така той следи графика ви, трафика и може да ви предупреждава за задръствания или евентуално закъснение за среща.

Освен всичко останало, ако имате интелигентни тонколони Google Nest или други съвместими устройства, може да използвате телефона си, за да контролирате дома си. Google Assistant работи постоянно и може да бъде събуден само с репликата „Хей, Гугъл“.

Собствениците на iPhone също могат да инсталират приложението, но то не е вградено и не е зададено по подразбиране.

3. Разделен екран за две приложения

Въпреки, че iPadOS поддържа използването на множество приложения едновременно, iOS 14 и iPhone не го правят. Потребителите на Android обаче имат приложения с разделен екран от 2016 г. още с пускането на Android 7.0.

Използването на две приложения е полезно, ако се опитвате да потърсите телефонен номер, за да го изпратите на някои на съобщение/месинджър. Или пък ако трябва да прегледате някой документ, когато пишете имейл. Не е ясно защо Apple бави функцията, но може би има нещо общо с размера на дисплея и пропорциите му.

Освен това, може да регулирате големината на всяко приложение.

4. Персонализиране на началния екран

Персонализирането на екрана на Apple все още не е достатъчно свободно.

Въпреки че вече може да прибавяте приспособления към началния екран и да използвате персонализирани икони, но точно в определена решетка.

Началният екран на Android устройствата обаче не следва решетка, което ви позволява да поставяте приложенията навсякъде, където искате.

И двете платформи позволяват създаването на папки, в които може да поберете приложения по ваш избор.

5. Автоматично сменящи се тапети

Ако времето, което отделяте за персонализиране на тапета ви се струва много, има и друг начин да накарате телефона си да се чувства постоянно обновен. И това е нещо, което вашите приятели с iPhone не могат да направят.

Приложението Google Wallpapers освежава дисплея на вашия екран всеки ден, без да се налага да правите нищо. Има няколко различни категории стилове за тапети, от които може да избирате. Изберете любимия си и оставете приложението да се погрижи за останалото.

Разбира се iPhone вече има тапети, които може да изберете и ако отделите достатъчно време, може и да успеете да автоматизирате промяна на тапета си по график. Но това далеч не е толкова лесно, колкото с приложението на Google.

 

Ако решите да преминете от iPhone към Android, разгледайте нашият списък с най-добрите телефони от 2021 година.

Ако вече сте Android потребител, не забравяйте да промените тези настройки.

Настройка за подобряване живота на батерията.

Малкият живот на батерията може да вбеси всеки един, но има няколко трика, които може да предприемете, за да го увеличите.

Първо – изключете автоматичната яркост на екрана и задайте плъзгача под 50%. Колкото по-ярък е екрана – толкова повече батерия харчи.

Второ – използвате Adaptive Battery и Battery Optimization. Двете функции се фокусират върху това как използвате телефона си, а след това оптимизира приложенията и количеството батерия, която използвате за тях.

Трето – Dark Mode е твой приятел. Това е най-полезният начин да подобрите живота на батерията, като същевременно щадите очите си. Според Google тъмният режим не само намалява напрежението, което смартфонът причинява на очите ви, но също подобрява живота на батерията.

Настройка на режим Do Not Disturb.

Ако телефонът ви редовно прекарва нощта на нощното шкафче, вероятно не искате да издава излишни звуци или да вибрира всеки път, когато има обаждане или някаква нотификация. За щастие Android предлага режим „Не безпокойте“, който ще запази телефона ви повече и същевременно ще го направи безшумен.

Използвайки функцията може да настроите диапазон от часове, когато искате да изключите шума. Но не се притеснявайте, всички известия, които получавате по време на DND режима, ще ви очакват когато се събудите.

Може да направите и изключения, като добавите любими номера.

Подгответе се да загубите телефона си.

Има ли нещо по-лошо от това да изгубите телефона си? С Google Find My Device може да проследите къде точно се намира той. За да настроите успешно функцията трябва да направите следното: отидете на Settings -> Find My Device и от настройки регулирайте желанието си.

Веднъж активирани, може да отидете на www.android.com/find и да влезете в акаунта си. Потребителите на Samsung могат да посетят findmymobile.samsung.com.

Разбира се функционалностите и приложенията на Android са безкрайни и би ни отнело цяла вечност ад изброиме всичките. Но нали това е най-голямото удоволствие на всеки андроидски потребител: сам да открие пълната функционалност на устройството си.

Най-добрите седмични оферти за телефони, може да намерите тук.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.