Новият iMac 2021 на Apple е с впечатляващ дизайн

Новият iMac е подобрен, в сравнение със своя 21.5 инчов предшественик в почти всички отношения. Той има по-добър, по-голям екран, с нов модерен дизайн в седем цвята, осигурява по-голяма мощ, а цената му е същата.

Новият iMac е достъпен с предварителна поръчка, скоро след обявяването му на 30-ти април 2021 година, а първите клиенти всеки момент очакват своя нов компютър. Освен привличащият редизайн и преминаваното на Apple M1, цената на този нов продукт остава непроменена. Базовият модел се предлага на цена 2900 лева, а за допълнителни 400 лв. може да получите различни цветове, повече USB-C портове, а също ще ви доведе и до пълната 8 ядрена версия на Apple M1, въпреки че идва със същия SSD и RAM.

Както и предишните модели, така и тук може да надстроите определени спецификации според вашите нужди. Например чрез добавяне на повече RAM или място за съхранение. И все пак базовата цена е конкурентна на останалите продукти в този клас.

ВИЖ ЦЕНА

iMac

Дизайн

Предишните представители на iMac се придържаха към дизайн, който стоеше непроменен от 2009 г. Докато други производители на многофункционално компютри като Microsoft и Lenovo, правеха вълнушащи нови неща, iMac изглеждаше поостарял. Затова всички остават доволни от външния вид на тази машина.

Този компютър се предлага в общо седем цвята, което ви позволява да изберете версия, подходяща за вашия офис или личните предпочитания. Освен промяна в цветовата гама, машината има и нов по-ръбат дизайн, наподобяващ новите смартфони на компанията. Новият чип позвили да бъде намалена и платката, от което обема на iMac падна с 50%, а дебелината стигна до едва 11.5 мм. Това всичко идва на фона на увеличение на дисплея до 24.5 инча, в сравнение с 21.5 инча при предшественика.

Освен това, той е и значително по-лек. Когато извадите iMac от кутия, ще забележите, че неговите 4.48 кг се усещат незабелязани и може да бъде лесно пренесен и инсталиран в офиса. По своята същност многофункционалните компютри са по-компактни и по-лесни за настройка от традиционните машини, тъй като няма нужда от допълнително свързване на кабели, благодарение на безжичната мишка и клавиатура.

И тук Apple прави някои интересни промени. Захранващият кабел е преработен, така че лесно да се свързва към MagSafe. Също така при по-мощните модели захранващият адаптер разполага с Gigabit Ethernet порт, така че може просто да включите мрежовия кабел.

Подобно на захранващият кабел, Magic Keyboard, Magic Mouse и Magic Touchpad са разделени по цвят. На пръв поглед това са дребни детайли, но правят изключително добро впечатление и допринасят за едно по-лично усещане.

Магическата клавиатура е претърпяла някои сериозни промени. Предлага се с нови бутони за емотикони, Spotlight, дикторвка, режим за заключване и режим „Не безпокойте“. При по-високите модели клавиатурата предлага Touch ID. Този бутон може да се използва и за превключване между потребителски акаунти и плащане в интернет.

ВИЖ ЦЕНА

iMac

Новият дизай на iMac внася промени и в много от портовете.

Базовият модел предоставя два порта Thunderbolt / USB 4 Type-C, които предлага скорост на трансфер данни 40 GB / s. На по-скъпите модели получавате и два два допълнителни USB 3 Type-C порта, със скорост на предаване на данни 10 GB / s. Разликата в производителността между тези портове означава, че искате да сте сигурни, че сте включили периферните устройства в правилнтие портове. По-бързите са обозначени с иконка с мълния над тях.

Бутонът за захранване остава в левия ъгъл на гърба на iMac, но портът за слушалки е преместен от лявата страна на дисплея. Простотата на избора на портове означава, че гърбът на машината изглежда стегнат и стилен, но означава и че ако имате устройства, които не използват USB-C конектори, ще ви трябва адаптер. И ако изберете основия модел, може да откриете, че само два порта не са достатъчни и нямате Ethernet порт.

Това означава, че ще трябва да разчитате на безжична интернет връзка, въпреки че това не би следвало да е проблем за повечето хора, тъй като всички модели на новия iMac поддържат Wi-Fi 6. Ако се нуждаете от кабелна връзка, отново ще трябва да закупите адаптер.

ВИЖ ЦЕНА

iMac

Новият и подобрен екран на iMac 2021 е друг важен момент.

Apple свива рамката около екрана с почти 50%, което не само позволява да получите по-голям 24 инчов дисплей, но също кара компютъра да изглежда по-модерен и съвременен. Самият екран (като качество) е великолепен. Разполага с резолюция 4,5 К Retina, която се равнява на 4480 х 2520 и плътност на пикселите 218 ppi (пиксели на инч). В сравнение с 4К резолюцията на предходния модел, вие получавате много подобрен дисплей, който предлага най-доброто качество на изображението, което сте виждали от All in One компютър.

Екранът предлага яркост от 500 нита и поддържа широка цветова гама Р3, която осигурява ярки, живи и точни цветове. Изображенията наистина изглеждат впечатляващо на този екран и това означава, че това е един способен да редактира снимки и видеа компютър.

За съжаление екранът не е сензорен, което е един минус на фона на всички останали конкуренти, които ползват тази функционалност.

Технически характеристики

Големите промени на Apple са не само отвън. Това е първият iMac работещ с чипа Apple M1. Това е същият чип, който захранва Mac Mini, MacBook Pro 13 инча, MacBook Air и замества процесорите на Intel от предишните модели.

Тази промяна беше смело, но важно действие, което кара всички Apple устройства да предоставят невероятна производителност. Според Apple тази промяна е накарало компютрите на iMac да станат с до 85% по-бързи.

И така, получавате избор на М1 чип с 8 ядрен процесор. Както и при старите версии, и тук macOS се стартира бързо и като цяло се чувства много добре, дори при отворени много приложения. Смяната и сърфирането между тях е бързо и плавно. Благодарение на инструмента Rosetta 2, може да използвате приложения, създадени за Intel, да работят на M1 MAC.

SSD също е хубав и бърз и не само, че macOS и приложенията се зареждат бързо, но и прехвърлянето на файлове става изключително бързо. Рам паметта е 8 GB, а при по-големия модел може да получите цели 16 GB.

Apple твърдят, че спийкърите са най-добрите говорители досега на Mac. Машината разполага с два чифта усилватели, като към тях е включен и Dolby Atmos. Басите са малко ниски, но звука на мусиката е чист и повечето хора нямат нужда да свързват iMac с допълнителна музика.

iMac разполага и с подобрена уеб камера. Това е 1080p FaceTime камера, която отново е надграждане на 720p на предшественика. Заедно с повишаването на разделителната способност, той има по-голям сензор и по-добра производителност при слаба светлина, докато усъвършенстваният процесор води до допълнително качество на картината.

ВИЖ ЦЕНА

iMac

Заключение

iMac е може би най-добрият All in One компютър на пазара в момента. Има превъзходен дизайн, отлични характеристики и е на разумна цена, сравнено с конкурентите. Прекрасните цветове, с които идва са отличен избор за всеки, който иска да подчерта индивидуалността си, а подобрената камера и микрофон могат да бъдат използвани, без да се налага допълнително устройство.

Определено си заслужава!

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.