Samsung Galaxy Book Pro – по-добър от MacBook?

Новият Samsung Galaxy Book Pro влиза в директна битка с MacBook Air, точно както го прави със своите флагман телефони.

Както може да очкавате, двата лаптопа имат значителни прилики, но разликите са това, което може да наклони везната в една или в друга посока. Например, Samsung Galaxy Book Pro разполага с персонализирано Bluetooth свързване, което позволява незабавно прехвърляне на съдържание между Galaxy устройствата, втори екран, както и управление на смартфон от лаптоп.

Разлика намираме и в процесорите. Докато Apple залагат на M1, то Samsung залага на Intel. Освен това Galaxy Pro Book е по-лек, с по-широк избор на портове и потенциално по-дълъг живот на батерията от неговия ябълков конкурент. Например, Thunderbolt 4 на Samsung може да се справи с повечето видео устройства, за разлика от този на Apple.

                             SAMSUNG GALAXY PRO BOOK                                         Apple MacBook Air

ПроцесорIntel Core i5-1135G7Apple M1
Видео картаIntegrated Intel Xe graphicsIntegrated M1 graphics
РАМ8GB8GB
Памет256GB, microSD slot256GB
СвързаностIntel Wi-Fi 6E (Gig+)/802.11ax, Bluetooth 5.1Wi-Fi 6/802.11ax, Bluetooth 5.0
Портове1x Thunderbolt 4, 1x USB-A 3.1, 1x USB-C 3.2, combo audio jack2x Thunderbolt 3, combo audio jack
Дисплей13.3-inch 1,920×1,080 AMOLED, 166ppi13.3-inch 2,560×1,600 IPS, 227ppi
Камера720p720p
Живот на батерияUp to 21 hoursUp to 18 hours
Размери12×7.8×0.4 in (20.4×19.8×1 cm)12×8.4×0.6 in (30.4×21.2×1.6 cm)
Тегли1.9 lbs (0.9 kg)2.8 lbs (1.3kg)

 

 

 

 

 

 

 

Apple направи стъпка напред миналата есен с М1. Линиите MacBook Air и 13 инчовият MacBook Pro получиха достъп до тази актуализация, но големият 16 инчов MacBook Pro все още използва чип Intel Core i7 или i9. Новите MacBook, които поддържат М1 започват от 2170 лв.

SAMSUNG GALAXY PRO BOOK

Samsung Galaxy Pro Book се предлага в 13 и 15 инчови размери. Освен това имате възможност да поръчте лаптопа с въртщ се на 360 градуса дисплей. Хардуерът е съвместно проектиран с Intel, софтуерните подобрения са разработени в партньорство с Microsoft, тези лаптопи са създадени да бъдат център на вниманието.

Старши продуктовият мениджър на Samsung гордо заяви, че лаптопът е разбработен за „Потребители, свикнали винаги да бъдат свързани с телефона си. И така те искат винаги да бъдат свързани и със своя компютър, а всичките им устройства да работят безпроблемно заедно.“

Екосистемата на Galaxy, обаче не е създадена да комуникира само със смарт телефони. Тези компютри ще могат да бъдат свързани с таблети, Galaxy Buds, домашните устройства SmartThings и то по начин, който не се е случвал досега. По същество Samsung прави всичко възможно, за да може всичките му продукти да работят безпроблемно, подобно на това, което получавате с Apple устройствата. И тук се появява блестящото партньорство между Intel и Microsoft.

Galaxy Book Pro има персонализирана Bluetooth функция, разработена от Intel, която позволява Galaxy Buds да се свързват незабавно, без да се влиза в настройките.

Други функции като Quick Share позволяват незабавно прехвърляне на файлове и съдържание между устройствата Galaxy или може да използвате SmartThing Find, за да намарите друго Galaxy устройство. По-добрата интеграция с Windows ще ви помогне да правите всичко 0 от приемане на обаждания и проверка на известия до стартиране на до пет приложения едновременно от телефона на лаптопа.

Този лаптоп е и първият компютър на Samsung с AMOLED FULL HD дисплей. Той използва интелигентен цветен механизъм за автоматично настройване на цветовото пространство в зависимост от това, което правите. Високоговорителите AKG с поддръжка на Dolby Atmos допълват дисплея, а вградените му микрофони имат интелигентно шумопотискане. Въпреки всичките премиум функции, той има стандартна 720p уеб камера.

Както Pro версията, така и 360 Pro работят с процесори 11-то поколение Intel Core i5 и Intel Core i7, с вградена Iris Xe графика, до 16 GB РАМ и до 512 GB SSD (при Pro 360 15″ 1 TB). Поддръвката на Wi-Fi 6E се използва за достъп до ултрашироки мреви от 6 GHz.

Предполага се, че цената ще е от около 2000 лв. Към настоящият момент лаптопът не е наличен на българският пазар, но за налични модели може да следите тук.

За Galaxy таблети, може да намерите най-добрите цени тук, а за Galaxy телефони тук. Слушалките Samsung Buds са с цена от около 250 лв.

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.